Těmto kalifornským úchylákům opravdu není nic svaté. Skutečně málokterá kapela se může chlubit srovnáními s tak různorodou řadou umělců jako King Crimson, Meshuggah, Björk či Frank Zappa. Je to ale třeba brát s velkou rezervou, nic podobného SGM zkrátka neexistuje...fascinuje mě s jakou lehkostí se pohybují mezi žánry a že i přes všemožné schizoidní prvky mají jejich skladby jasnou sktrukturu, ve které se otrlejší posluchač jen tak neztratí. Osobně mám dobře naposlouchané jen poslední album, které mě chytlo natolik, že jim zakládám topic.
Btw, živá teatrální prezentace ani v nejmenším nezaostává za tou hudební. :)
A ještě jejich k šílenému názvu: ten pochází od malého muzea dadaistické skupiny Sleepytime Gorilla Press z počátku dvacátého století; muzeum bylo otevřeno 22.června 1916 (o 83 let později zde SGM hráli první koncert), a jeho otevření skončilo katastrofou a požárem. Druhý den bylo muzeum zavřeno, na což odkazuje název prvního alba SGM.
Příspěvky: 1681 Věk: 21 Bydliště: Deep Forest in Valachian Kingdom
Znám! Parádní, originální a šílená partička... Jejich hudba je jako celek těžko uchopitelná... Jak píšeš, jejich teatrální "část" umění opravdu nějak nezaostává za tou hudebí... Viz. první klip Tebou vložeý Nádherné, takřka "klasicky dekadentní" dílo...
JS: No, pro Meshuggah fan...přirovnání k těm čtyřem kapelám je fakt potřeba brát s velkou rezervou, je to spíš jen takový pomocný vodítko. Třeba já tam prvky Meshu občas slyším, ale někdo jiný nemusí. Ale za zkoušku nic nedáš, což?
Nihil: Tak to vidíš, na starém fóru jsi jim zakládal topic, a tady budeš asi jediný (když přehlédneme J. Sinclaira, kterého nalákalo jméno Meshuggah ) kdo něco napíše k topicu mému.
Ještě k tomu klipu: Kromě skvělé dekadentní atmosféry bych ještě vyzdvihl dokonalé "dobové vzezření" - někdo si dal hodně záležet na kulisách, kameře, kostýmech...protože ta atmosféra 19. století je prostě vynikající. Celkově je to určitě jeden z nejoriginálnějších videoklipů, co jsem za poslední dobu viděl.
Příspěvky: 1681 Věk: 21 Bydliště: Deep Forest in Valachian Kingdom
Jj, přesně tak jsem to myslel. Nejen myšlenkově je ten klip dekadentní, ale taky vizuálně, přesně podle mých představ, tak jak to asi bylo myšleno, když dekadence jako styl umění, na konci 20. století vznikla...
A myslím, že minimálně van vren a karinaut mají k této skupině co říci
Teda abych pravdu řekl, tak už je to taky nějaká doba, co jsem je slyšel naposled a ani na podobné věci poslední dobou náladu nemám. V hlavě mi utkvělo akorát to, že mají skvělou grafickou stránku alb a že míchají všechno možné do jednoho, překvapivě funkčního, celku. Jinak už toho moc co říci nemám.